Search

Historien bakom Healing Touch

Janet Mentgen, RN, BSN var en holistisk sjuksköterska. Hennes mål var att fördjupa och utöka kopplingen mellan sjuksköterskor och deras patienter. Hon såg den positiva effekten av beröring när man använde olika energitekniker och metoder. Janet började använda sina energibaserade helande färdigheter under 1980.

Janet var en praktiserande sjuksköterska i 43 år. Hennes tidiga arbete var med amerikanska marinen, då som akutsjuksköterska, och sedan sjuksköterska inom hemvård. Hennes kärlek för  patienterna och sjuksköterskor började visa sig alltmer ju mer hon utvecklade sina “helande beröring” metoder. Hon berättade om sina metoder genom att leda fortbildningsklasser för sjuksköterskor på Red Rocks Community College i Lakewood, Colorado. Hennes forskning  inom hennes privata praktik, och hennes undervisning av energimedicin fick henne att erhålla Holistic Nurse of the Year Award från den amerikanska Holistic Nurses Association 1988.

Janet Mentgen, RN, BSNHealing Touch Founder1938 – 2005

1989, skapade Janet formellt Healing Touch som ett energimedicinsk program. Det började 1990 som Healing Touch program med certifiering och sponsrades genom den amerikanska Holistic Nurses Association (AHNA), som ansvarade för fortbildning av sjuksköterskor från Colorado Nurses Association.  

1993 blev Healing Touch certifierad av AHNA. Samma år bildade Janet Colorado Center för Healing Touch  till att föra vidare Healing Touch till miljontals människor över hela världen.

1996 var Healing Touch International, Inc., som grundades av Janet en ideell utbildnings- och medlemsorganisation. Dess syfte är att administrera certifieringsprocessen Healing Touch för utövare och instruktörer. Under 2008 flyttades certifieringsprocessen till Healing Touch Certification Board.

1997 grundades Healing Touch Worldwide Foundation, Inc.,  av Janet som en ideell välgörenhetsorganisation. Janets avsikt för Healing Touch Worldwide Foundation var att ta emot och fördela medel för att hjälpa, uppmuntra och främja filosofin, mål och metoder för Healing Touch terapi. Detta främst genom finansiering av bidrag till forskning och humanitära projekt runt om i världen.

Inom dessa få korta år, revolutionerade Janet Mentgen den medicinska modellen för att inkludera en klinisk strategi för energibaserad terapi. Hennes arv lever vidare genom de certifierade instruktörer och certifierade utövare och tusentals studenter som har med sig en helhetssyn på healing. Healing Touch betonar medkännande, hjärt-centrerad vård där utövaren och kunden är jämbördiga partner i helheten. Healing Touch återför harmoni, energi och balans i det mänskliga energisystemet och stödjer den självläkande processen att hela kroppen, sinnet, känslorna och anden. Healing Touch kompletterar konventionell vård och används i samverkan med andra metoder för hälsa och helande.

På grund av den extraordinära programmets framgång, började företaget med hjälp av dess andra juridiska namn, Healing Touch Program ™, i juni 2005. Denna förändring erkänner global expansion av Healing Touch på sjukhus, i samhällen, vårdhem, kliniker, skolor för omvårdnad, och de långsiktiga vårdcentraler i hela Nordamerika, Centralamerika, Sydamerika, Europa, Afrika, Australien, Asien och Nya Zeeland.

*Texten är hämtad från Healing Touch Program’s hemsida. Den är en direktöversättning från engelska med smärre grammatiska ändringar för att anpassa till det svenska språket. Texten kan läsas i dess ursprungliga form på Founder´s Story. 

Om Healing Touch Program Inc

Healing Touch Program är ett internationellt,  energibaserad medicinsk terapi i flera nivåer. Studenterna lär sig att använda sig av en mängd olika hands-on tekniker som underlättar energibalansering för hela individen, stödjer fysisk, känslomässig, mental och andligt välmående.

Vision: Inspirera och möjliggöra för mänskligheten att uppnå holistisk hälsa, healing och välmående.

Mission: Att etablera healing Touch i varje hem, skola och sjukvårdsinrättning genom utbildning och praktik. Healing Touch Program (HTP) är ägare och leverantör av den ursprungliga (upphovsrättsskyddade) Healing Touch läroplanen, som grundades av Janet Mentgen, 1989. Denna kärna är ett standardiserat utbildningsprogram som har framgångsrikt erbjudits över hela världen av HTP (tidigare Colorado Center för att Healing Touch -CCHT) sedan 1989. Utbildningstimmar beviljas av HTP / CCHT genom den amerikanska Nurses Credentialing Center Commission om ackreditering sedan 1993 och National Certification Board for Therapeutic Massage and Bodywork sedan 1999.

Healing Touch Program är ett ackrediterat företag sedan 24 augusti 2010 genom Better Business Bureau.

Healing Touch programmet fortsätter att stödja studenter, kursansvariga, utövare och lärare, genom att upprätthålla en etisk, nödvändig, professionell och hjärtcentrerat program samtidigt som man söker att upprätthålla Janet’s vision och arv att föra detta ”arbete” vidare till världen. 

Programmet för Healing Touch har sedan 1989 lärts ut till mer än 100.000 deltagare i hela världen och i över 32 länder. Programmet (ursprungligen känd som Colorado Center for Healing Touch) har utvecklats av Janet Mentgen, BSN, RN, HNC, HTCP / I som medicinskt baserad utbildningsprogram inom energiterapi för sjuksköterskor. Under de senaste 18 åren har Healing Touch varit effektiv i att visa en positiv inverkan på hälsovården. Healing Touch är allmänt respekterad och alltmer accepterad, inte bara i USA, men i många länder runt om i världen. Det anses vara en av de ledande energimedicinska program i världen.

Kärnvärden för Healing Touch Program
Vi använder dessa riktlinjer för att hjälpa oss att fatta beslut och inriktning för HTP.


Positive Team and Family Spirit – Vår framgång är beroende av den kollektiva energin och intelligensen hos alla våra medarbetare. Vi strävar efter att skapa en arbetsmiljö där motiverade gruppmedlemmar kan blomstra och lyckas nå sin fulla potential. Vi uppskattar ansträngning och belönar resultat.

Respekt – Vi hedrar rättigheter och övertygelser hos våra medarbetare, våra kunder, våra leverantörer, och vårt samhälle. Vi behandlar andra med den högsta graden av värdighet, jämlikhet och tillit och respekterar varje persons individualitet, övertygelser och inneboende värde.

Ansvar – Vi accepterar vårt individuella och gruppens ansvar och vi uppfyller våra åtaganden. Vi tar ansvar för vår prestation i alla våra beslut och handlingar.

Integritet – Vi är etiskta och ärliga och inspirerar förtroende genom att säga vad vi menar, matchar våra beteenden med  våra ord och tar ansvar för våra handlingar.

Omfamna och driva förändring – Vi är inte rädda för förändring, utan omfamnar det entusiastiskt, och kanske ännu viktigare, uppmuntrar och driver den. Vi planerar och är förberedda för ständig förändring.

Personlig utveckling– Vi utmanar ständigt och sträcka oss inom personlig utveckling och välbefinnande. Vi uppmuntrar också varandra i sin egen utveckling.

Bygga öppna och ärliga relationer – Starka positiva relationer som bygger på öppen och ärlig kommunikation är viktiga för HTP. Starka relationer tillåter oss att åstadkomma mycket mer än vi skulle kunna annars.

Vara passionerad och bestämd – Vi värdesätter passion, beslutsamhet, uthållighet, och känslan av gudomlig timing. Vi är inspirerade eftersom vi tror på vad vi gör och vart vi är på väg.

Vara ödmjuka – Ödmjukhet öppnar upp en energiskt, att lyssna, att be om ursäkt, för att förstå en annan eller att acceptera vår mänsklighet. Vi väljer öppenhet och nyfikenhet framför att skydda vår synpunkt. Vi erkänner andras bidrag på kontinuerlig basis.

Tillfredsställa och glädja våra kunder-Vi går till extraordinära ansträngningar för att tillfredsställa och glädja våra kunder. Vi vill möta eller överträffa deras förväntningar på varje interaktion med HTP. Vi vet att genom att göra så kan vi vända kunder till att bli förespråkare för vår verksamhet. Förespråkare gör mer än arbetar med oss, de berättar om HTP till sina vänner och andra. Vi vill vara där för  våra kunder på ett kompetent, effektivt, kunnigt sätt och med entusiasm.

Skapa välstånd – Genom att erbjuda våra produkter och tjänster är vi en värdefull del av vår värld. Vi inser att man genom att skapa välstånd för oss själva och andra i vårt samhälle så bidrar vi på så sätt till att skapa tillväxt, möjligheter, trivsel, trygghet och exceptionell service.